Bílé suché víno Assyrtiko 750ml
Kód: 862Detailní popis produktu
Bílé suché víno Assyrtiko
Bílé suché víno Assyrtiko vzniklo na vinici Mega Spileo smícháním 2 odrůd vinné révy Assyrtiko a vzácné místní odrůdy Lagorthi a dohromady vytváří víno plné charakteru a chuti. Ve víně je cítit aroma pražených ořechů se směsí marmelád ze žlutého ovoce a bylinek.
Víno kvasí s vinnými kaly a poté zraje 2 roky v nových dubových sudech. Exkluzivní bílé suché víno vhodné pro stárnutí, zrání v lahvi.
Postup výroby bílého suchého vína Assyrtiko
- mix odrůd vinné révy Assyrtiko 75% a Lagorthi 25%
- předfermentační extrakce po dobu 4 hodin
- 6-7 měsíců zrání v dubovém sudu
- rok výroby 2021
- vinařství Mega Spileo
Vinice Mega Spileo
• Místo: Single Vineyard Mega Spileo Estate
• Plocha: 1 hektar
• Nadmořská výška: 850 m
• Pěstování: Ekologické
• Půda: jíl a písek
• Produkce: 5 tn/ha
• Konfigurace: jeden kordon
• Hustota výsadby: 4100 rostlin/ha
• Sklizeň: Koncem září
Podrobná specifikace bílé suché víno Assyrtiko
Kategorie a původ vína
Suché bílé víno, CHZO Achaia
Odrůdové složení
Assyrtiko 75 % – Lagorthi 25 %
Výroba vína
Po sklizni se hrozny lisují a procházejí předfermentační extrakcí po dobu zhruba 4 hodin. Následuje statické regálování. Hroznový mošt se poté fermentuje a zraje v nových dubových sudech různých velikostí a zraje s vinnými kaly 6 až 7 měsíců. Usazené kaly se periodicky znovu vmíchávají do vína (batonáž). Po nalahvování musí víno zůstat ve své lahvi minimálně 2 roky, aby se rozvinul jeho charakter.
Chuťový profil vína
Jemně zlato-žlutá barva se zelenkavými odstíny. Decentní a jemná ve vůně pražených ořechů, marmelád z peckového ovoce, bylinek a náznaků minerality. Dobře strukturované a svěží patro s osvěžující kyselinkou. V závěru následuje dlouhá dochuť pečeného ovoce.
Stárnutí vína
Vhodné pro stárnutí
Párování vína
Ryby, mořské plody, maso s bílými omáčkami.
Země původu: Řecko, Peloponés
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.